fbpx
Kjøkken fra gamle dager

Fra åpen ild til moderne matlaging – en kjøkkenrevolusjon

Finn ut hvordan man holdt maten kald før kjøleskapet – og andre fordeler vi har fått med det moderne kjøkkenet!

 

Kjøkkenet har gjennomgått en bemerkelsesverdig utvikling gjennom historien. Fra tidlige tider hvor matlaging foregikk over åpen ild til dagens moderne kjøkken, har kjøkkenet alltid vært hjertet i ethvert hjem.

 

Det er kanskje ikke så rart at det er sånn, vi mennesker spiser ikke bare for å bli mette: – Et måltid er også en viktig måte for oss å sosialisere på, bli kjent, bryte barrierer eller feire noe. I dag sitter vi kanskje ikke rundt ei gryte over åpen ild, men selv i dag er det og samles til middag et verdsatt ritual i de fleste familier.

Fra åpen ild til komfyr

I gamle dager var matlaging en utfordrende oppgave. Familier måtte stole på åpen ild for å lage mat til seg selv. Dette var ikke bare tidkrevende, men også farlig. Med oppfinnelsen av komfyren på 1800-tallet begynte matlaging å bli enklere og tryggere. Komfyren introduserte kontrollert varme og ga oss muligheten til å tilberede måltider mer nøyaktig og effektivt.

 

Det var ikke før på 1950 tallet vi fikk de første kjøleskapene her i Norge, før den tid hadde man en annen løsning: Man sagde isblokker fra frosne dammer og vann, og puttet disse i såkalte isbokser. Det var likevel ikke mulig som i dag og oppbevare store mengder kald eller frossen mat i ukesvis eller månedsvis, derfor var speking, tørking, sylting og hermetisering populære måter å konservere mat på. I mange land i Europa er det fremdeles ikke vanlig å ha fryser hjemme, og der konserveres den dag i dag mye mat etter gamle metoder.

 

Sylting av mat
Overgangen til det funksjonelle & moderne kjøkkenet

 

Selv med innlagt vann og strøm var kjøkkenet lenge en ganske enkel affære etter dagens standard, men komfyr og kjøleskap i norske hjem gjorde matlaging og oppbevaring av mat utrolig mye enklere enn før. Hvor kjøkkenet før utelukkende hadde vært et arbeidsrom og et sted å spise, ble det etter hvert lagt mer vekt på at kjøkkenet skulle se fint ut også.

 

Gradvis kom det inn stadig flere hjelpemidler på norske kjøkken, alt fra kjøkkenmaskiner og takker til oppvaskmaskin og avanserte kaffemaskiner. Design av kjøkken har blitt en egen disiplin med fokus på hvordan man arbeider best mulig på et kjøkken, hvilke oppbevaringsløsninger og hjelpemidler man har behov for, og å skape et trivelig og funksjonelt kjøkken utfra plassen man har og hva man liker.

 

Huseby kjøkkeninnredning - Strå og Havre

6 fordeler med et moderne kjøkken

Det moderne kjøkkenet har mange fordeler som vi gjerne tar for gitt, fordi vi har vent oss til luksusen ved å å ha store arbeidsflater, det vi trenger på armlengdes avstand og apparater og løsninger som gjør det enkelt og lykkes på kjøkkenet.

 

  • Enklere matlaging: Med moderne apparater og utstyr kan du tilberede mat som holder høy kvalitet. Nøyaktig temperaturkontroll på ovner og kokeplater gjør det både enklere og tryggere å lage mat enn før, og med ovner som har innebygd termometer og andre funksjoner får du et fantastisk resultat hver gang.

 

  • Tidsbesparelse: Moderne kjøkken er utstyrt med tidsbesparende apparater som kjøkkenmaskiner, oppvaskmaskiner og blendere. Når du slipper å hakke og mose alt for hånd – samt ikke minst ta alt av oppvask for hånd – sparer du verdifull tid du kan bruke på morsommere ting.

 

  • Enklere renhold: Når du kjøper nytt kjøkken i dag, er dette utformet med tanke på at det skal være enkelt å holde rent og å opprettholde god hygiene. Dette gjøres både ved å velge materialer som laminat, stål og stein, slette oveflater og ved å bygge kjøkkenet helt ned mot gulv og helt opp mot tak. Avfallshåndtering er et annet område som er langt enklere, for eksempel kan du velge å kunne åpne avfallsskuffen med kneet eller foten, slik at du ikke behøver å berøre den med hendene når du skal kaste noe.

 

  • Øke verdien på boligen: Et moderne kjøkken øker verdien på boligen din, både fordi det hever den estetiske totalopplevelsen av boligen, men også fordi en del kjøpere ikke ønsker å bruke tid og penger på og måtte oppgradere kjøkkenet når de skal kjøpe et nytt hjem.

 

  • Et naturlig samlingspunkt: Mange som velger seg nytt kjøkken i dag ønsker at det skal være mer enn bare et sted å tilberede mat. Med et åpent konseptdesign kan du lage mat samtidig som du deltar i familieaktiviteter eller samtaler, eller flere kan lage mat sammen. Det er heller ingenting som står i veien for å velge å innrede hjemmet ditt med et tradisjonelt landlig kjøkken – men med moderne løsninger som gir deg all funksjonalitet du kan drømme om. Et landsens kjøkken er gjerne et ganske stort kjøkken med store arbeidsflater og også et større spiseområde for familien, slik at kjøkkenet blir et naturlig samlingspunkt.

 

  • Plassbesparende: Med et nytt kjøkken designet av en kjøkkenspesialist får du utnyttet hver tilgjengelige centimeter til fulle. Moderne og praktiske oppbevaringsløsninger gjør at du får god plass ikke bare til å tilberede maten (og hvem elsker ikke godt med benkeplass!), du får også plass til kopper og kar, bestikk, krydder, matvarer, kjøkkenredskaper og maskiner.

 

Kjøkkenmiljø grått kjøkken
Kjøkkenets historie har vært preget av en kontinuerlig utvikling fra å lage mat over åpen ild til moderne kjøkkenutstyr og design. Et moderne kjøkken gir fordeler som bedre matlaging, tidsbesparelse og enklere renhold. Kjøkkenet er fremdeles hjertet i ethvert hjem, hvor familien kan samles rundt deilige måltider og skape minner sammen.

Kunne du tenke deg å se hvordan et nytt kjøkken kan se ut i ditt hjem? Ta kontakt med oss eller kom innom oss på Kjøkkensenteret Jessheim, så tegner vi forslag til deg i 3D helt gratis 😃